Zlatá medovina je lahodný nápoj zlatavé barvy, čisté medové chuti s příchutí vanilky. Dárková medovina jako skvělý dárek k narozeninám, svátku nebo pro radost. Originální medový dárek pro babičku, dědečka, rybáře nebo myslivce a vaše kamarády.

Zobrazuji všech 8 výsledků

Kategorie & filtry
Přidat do košíku
Zavřít
Přidat do košíku
Zavřít
Přidat do košíku
Zavřít
Přidat do košíku
Zavřít
Přidat do košíku
Zavřít
Přidat do košíku
Zavřít
Přidat do košíku
Zavřít
Přidat do košíku
Zavřít

Historie výroby medoviny

Výroba nápojů ze zkvašeného medu je doložena už v nejstarších kulturách – například ve starověkém Sumeru. Med byl prvním koncentrovaným sladidlem, které mohl člověk získat ještě před tím, než se začal věnovat zemědělství, a proto mohl vyrábět medovinu už od pradávna. Později, když se začalo vyrábět víno a pivo, se medovina stala spíše alternativou k těmto nápojům v oblastech, kde se vinné révě tolik nedařilo. Archeologické nálezy dokládají s vysokou pravděpodobností medovinu v Evropě (konkrétně na území Německa) v 5. století př. n. l.. V 11. – 12. století patřily české země k významným exportérům medoviny. V Čechách její výroba nikdy zcela nevymizela a dnes už lze opět na trhu sehnat poměrně širokou nabídku různých druhů medoviny.

Medovina připravovaná studenou cestou neztrácí vzácné a cenné látky prvotřídního medu, které blahodárně působí na lidský organismus. Medovina se vyrábí z vody, medu, bylin a koření.

Technologie výroby

Celý proces výroby medoviny je velice podobný výrobě vína. Odborníci se dodnes přou o to, který nápoj byl vlastně připravován dříve. Suroviny smíchané v poměru, který je dán zkušeností a tradicí se zakvasí ušlechtilou kulturou kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Medový mošt kvasí několik týdnů pod dohledem odborníků a akreditované laboratoře. Po bouřlivém kvašení, které trvá 5 až 7 dní, dochází ke zmírnění kvasného procesu a po jeho ukončení přibližně po 4 až 7 týdnech je základ medoviny stočen do ležáckých tanků. V ležáckých tancích, které jsou neprodyšně uzavřeny, medovina prochází samočisticím procesem a pomalu dozrává při nízkých teplotách, její chuť se zjemňuje a uhlazuje. Tato fáze výroby trvá někdy až půl roku. Určující pro ukončení celého procesu výroby není sama délka procesu, ale vyrovnanost chuti medoviny. Správné načasování konce školení medoviny rozhoduje o její kvalitě. Vyváženosti chuti a vůně medoviny se dosahuje přidáním několika druhů bylin a koření, podle originálních receptů.

Zlatá medovina

Zlatá medovina je jemný lahodný nápoj zlatavé barvy, čisté medové chuti s příchutí vanilky.